Borsec

Borsec

Borsec este un oraș situat în județul Harghita, Transilvania, România. Are o populație de 2.864 locuitori, cu o majoritate de etnici maghiari.

Izvoare de apă minerală

Izvoarele de apă minerală sunt numeroase și renumiteDintre acestea sunt 5 izvoare a căror apă se îmbuteliază. Principalele izvoare din Borsec sunt Izvorul Central (cu un debit de 230.000 l/zi), Izvorul Boldizsár (izvorul 3, debit de 6.600 l/zi), Izvorul László (izvorul 5, debit de 5.100 l/zi), Izvorul Lázár (izvorul 6), Izvorul Republica (debit de 75.000 l/zi), Izvoarele Horia, Cloșca, Crișan, J. Pierre Curie (la picioarele Dealului Rotund, cu un debit de 3.800 l/zi, conține radiu), Izvorul Kossuth (izvorul 10, debitul este în scădere), Izvorul Petőfi (izvorul 11, debit de 900 l/zi).

Apele izvoarelor sunt foarte bune în afecțiuni ale sistemului circulator, afecțiuni ginecologice, afecțiuni neuritice, diferite boli ale rinichilor, afecțiuni ale sistemului endocrin, diabet și altele. Se pot face cure interne prin consumul direct a apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete.

Curiozități turistice

  • Izvoarele 3, 5, 6 și 10, deasemenea Vilele 51, 53, 56, 50, Pensiunea, Vila 120, 13 și 14, centrala electrică, Vila Kaláka sunt declarate ca monumente arhitecturale.
  • Dealul Rotund este o formațiune de travertin de 975 m înălțime format de a lungul timpului din depunerile de minereu ale apelor călduțe bicarbonate. Acest travertin a fost exploatat și folosit la ornamentarea diferitelor clădiri din București și Miercurea-Ciuc.
  • Peștera de gheață s-a format într-o grotă a masivului de travertin. Apa se infiltrează aici iar gheața se îngroașă pe timp de iarnă și se topește primăvara târziu.
  • Biserica ortodoxă din localitate a fost construită inițial ca biserică catolică. Este considerat a fi un monument cultural și arhitectural.
  • Izvorul principal, principalul izvor al localității.
  • Grota Urșilor (în zona Dealului Rotund)
  • Cetatea Bufniței, "Ősforrás" unde acum 150 de ani a fost un mic lac; aici a fost construit primul ștrand, "Tündérkert". Formațiunile travertinice de aici se exploatează în scopuri industriale.
Go to top