Lacu rosu

Lacul Roşu

Turist images: 
Lacul Roşu

Lacul aflat la 24 de km de Gheorgheni este una dintre cele mai frumoase lacuri de baraj ale Transilvaniei, care se află la o altitudine de 983 de m.

Lacul s-a format în vara anului 1837, când pe coasta nord-vestică a muntelui Gyílkos-kő în urma lavinei de pietre ce s-a prăvălit la vale, cu ocazia unei ploi abundente, a închis valea, unde se unesc mai multe pârâuri.
Aluviunea pârâului Vereskő de multe ori a colorat în roşu-maroniu apa lacului, de unde cealaltă denumire lacul Roşu.

Explicaţia populară a denumirii lacului este legată de legenda, după care atunci când s-a dărâmat muntele, a îngropat turma care păşuna în vale cu cioban cu tot, şi sângele lor ţâşneşte şi colorează lacul.

Originalitatea şi farmecul lacului este dată de suprafaţa apei împănată cu cioturi de brazi. Cioturile ridicate deasupra apei sunt defapt rămăşiţele brazilor care odinioară au acoperit valea.Din păcate aceste păduri inundate acum deja se prăpădesc impetuos. Partea de sub apă a cioturilor este conservată de apa cu conţinut de carbonat de calciu şi oxizi de fier, însă partea deasupra apei este expusă îngheţului-dezgheţului şi putrezirii. Pe pozele de la începutul secolului încă se văd bine cioturile de 3-5 m ridicate deasupra apei, care azi deja abia ajung la o înălţime de 30-50 de cm.

Hermann Otto scrie în felul următor despre prăpădul pădurii inundate: "Brazii mulţi ani de-a rândul s-au luptat cu condiţiile noi, neobişnuite şi nenaturale, după care şi-au dat duhul,-acele s-au deşirat, s-au dezlipit- vârfurile ridicate deasupra apei s-au decojit, valurile zbuciumate ale lacului, ploaia, furtuna şi bătaia soarelui i-au albit,-aceste vârfuri şi crengi de brazi, albe, se înalţă din apa verzuie a lacului ca nişte schelete jalnice, parcă şi-ar întinde trist braţele spre cerul, care i-a osândit la această crâncenă soartă."

Frumuseţea lacului este ridicat mai departe de stâncile calcaroase care se înalţă asupra lacului, sunt următoarele: Gyilkos-hegy (1381 m), Kis-Cohard (1352 m), Nagy-Cohard (1507 m), Likas-csúcs (1676 m). După măsurători pe fundul lacului anual se depune 4,88 cm de aluviune, şi dacă nu intervine omul, atunci până în 2080 lacul dispare în întregime, adică se umple.

Balogh Ernő-scriitor, de specialitate geolog- el în 1939, doar 100 de ani a prezis lacului, constată cu amărăciune: " Cum vor arăta castelele strălucitoare în jurul unei mlaştini, şi oare cine se-nvoieşte, să se scarpine toată vara pe malul acestei minunate crescătorii de ţânţari. Să nu economisim cu tratarea, căci înmormântarea va costa mai mult."

Sursă: www.erdelyiturizmus.hu

Subscribe to RSS - Lacu rosu
Go to top